Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Annonce


Portugisiske kulturperler: Tomar

Tomar er, ligesom mange andre af Portugals kulturmindesmærker, på World Heritage listen over umistelige kulturværdier og det med god grund. Byen med det mægtige Convento de Cristo er selve indbegrebet af Portugals historie om tempelridderne og om tiden, hvor Kristusordenen finansierede de store opdagelsesrejser i 14 - og 1500-årene med netop Tomar som centrum. Det er her, dk4s Frantz Howitz afslutter serien ”Portugisiske kulturperler” i denne omgang.

Portugisiske kulturperler_Tomar_drone_lilleHøjt hævet over Tomar by ligger tempelridderborgen Convento de Cristo med den 16-kantede kirke – rotundaen, hvis mure omslutter den indvendige 8 kantede Charola. Det var Portugals første stormester for Tempelridderordenen Gualdim Pais, der grundlagde borgen i 1160. Han havde kæmpet i Det Hellige Land og hjulpet sin nære ven kong Afonso Henriques med at befri Portugal fra muslimerne i årene lige før 1150. Som tak fik han lov til at lade en borg opføre der, hvor floden Nabao krydser pilgrimsvejen, der mod nord går mod Santiago de Compostela og mod syd til Rom og Jerusalem. Igennem mange år boede alle indbyggere inden for borgens mure, men efterhånden bredte Tomar sig ned langs bjerget og udviklede sig i midten af 1400-årene til den by, man ser i dag.

At besøge den gamle tempelridderkirke er som at sanse historiens vingesus, men man får også et indblik i skiftende tiders arkitektur, for også Manuel den 1. (1495-1521) satte med sin ”maneolinske stil” sit præg på Convento de Cristo.

Portugisiske kulturperler_Tomar_3_lilleDer er mange historier om tempelriddertiden, som sluttede i begyndelsen af 1300-årene på dramatisk vis i mange lande, men ikke i Portugal. Den kloge konge Dinis den 1. fik tempelridderne og deres værdier overført til en ny orden – Kristusordenen, der ikke længere skulle kæmpe i Det hellige Land, men skulle rejse ud for at missionere i fremmede lande. Det blev begyndelsen på de store opdagelsesrejser og koloniseringerne i bl.a. Afrika, Indien og Sydamerika under Henrik Søfarende og ikke mindst Manuel d. 1. I hele denne historie er det Kristusordenens hovedsæde Tomar, der er centrum.

Ikke blot Convento de Cristo, men også selve Tomar by er et besøg værd. Hovedtorvet med den smukke 1500-tals kirke og en skulptur af byens grundlægger Gualdim Pais er et godt udgangspunkt, og herfra kan man fx tage sig en tur med tuc-tuc rundt i de smalle gader og opleve hele byens stemning.

Det er endnu engang Frantz Howitz, der som vært fører seerne rundt i den spændende by, hvor han har én af byens historikere Carlos Trincão til at uddybe de spændende historier.


Portugisiske kulturperler_Tomar_tempelridderkirken_lille
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Rådmandsgade 55 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.